Conferentie: pleegouderschap in de Islam

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Op zaterdag 8 november 2014 vond de langverwachte conferentie plaats. Met een aantal hardwerkende collega’s werd de zaal in enkele uurtjes omgetoverd tot een woestijnachtige, Arabische oase van rust en was de zaal klaar om de sprekers en het publiek te ontvangen. Samen zouden we beginnen aan een lange maar interessante en leerrijke dag waarin het pleegkind en pleegouderschap centraal stond.

We begonnen deze conferentie met een prachtige recitatie van Allaah’s woorden, verzorgd door Ishak Lamsaiah. Vervolgens nam Ann Suelze ons mee in het verhaal van pleegzorg in Vlaanderen. Alle basisinformatie die we daarover dienen te weten, werd keurig aan ons meegedeeld en nadien was er nog genoeg ruimte voor vragen en discussie. Dit werd opgevolgd door een boeiende lezing van Dr. Hans Van Crombrugge die ons zijn interessante ideeën meedeelde betreffende pleegouderschap en de pedagogische dimensie daarvan. Hij kreeg al een applaus voordat hij met zijn toespraak begonnen was, maar zijn lezing was dit applaus zeker en vast waard.

Onderbroken door een kleine pauze werd deze conferentie dan verder gezet door een poëtisch moment waarbij Hicham Oulichki het woord nam. Met zijn spoken word wist hij ons allen stil te krijgen, uitgezonderd de mensen die zich in de keuken bevonden. (Nogmaals dank aan deze mensen, die de hele dag druk in de keuken zijn bezig geweest!) Ook Nezha Mouridi wist de zaal stil te krijgen met een persoonlijk verhaal over haar ervaringen als pleegmoeder. Het publiek kreeg opnieuw de kans om vragen te stellen en in discussie te gaan, en daar werd ook gretig gebruik van gemaakt. En gelukkig maar, want het publiek speelde een erg belangrijke en positieve rol in het inhoudelijk opvullen van deze dag.

Na de tweede pauze kwam dan uiteindelijk de beurt aan onze Shaykh Said El-Mokadmi. Helemaal vanuit Nederland afgereisd om ons te vertellen wat het Islamitische perspectief is op pleegouderschap (en adoptie). Het begrip Kafalah werd uitvoerig toegelicht en op onze verantwoordelijkheid als onderdeel van de moslimgemeenschap werd duidelijk gewezen. Een van de zaken die mij het meest is bij gebleven, is dat hij op een gegeven moment uitlegde dat het zorg dragen voor deze kinderen een fard kifayah (collectieve plicht) is, en dat we daar dus niet licht over kunnen doen. En zo werd met een zeer duidelijke boodschap deze lange maar boeiende dag afgesloten middels een smeekbede en opgevolgd door een dankwoord van onze presentator van de dag, Faysal Moussa.

Alle lof aan Allaah Die dit mogelijk heeft gemaakt voor ons. En vervolgens wil ik eenieder bedanken die heeft bijgedragen aan deze dag: van de mannen van Free Hands tot de dames van Child2Care, en van de sprekers tot het publiek, en hopelijk mag deze dag het begin zijn van iets moois.

Lees 2743 keer

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.