Hervorming psychosociale tak Free Hands

Beoordeel dit item
(4 stemmen)

Free Hands heeft er steeds toe gestreefd om een weerspiegeling te zijn van de maatschappij. Onze maatschappij is in een continue evolutie en dit brengt dus veranderingen met zich mee. Free Hands evolueert ook en zal dus geleidelijk veranderen om steeds aan antwoord te kunnen bieden op de noden van de maatschappij.

 

Een eerste verandering behoudt het omvormen van de tak psychosociale begeleiding. Free Hands heeft altijd een vorm van ambulante psychosociale begeleiding aangeboden binnen de tak psychosociale begeleiding. Het doel bestond erin om te voorkomen dat persoonlijke problemen zouden escaleren en om houvast te bieden aan mensen die daar behoefte aan hadden. We zijn echter als organisatie niet meer in staat om deze begeleidingen aan te bieden door de enorme vraag. Dit betekent echter niet dat wij deze mensen in de kou zullen laten staan. 

 

In de toekomst zal de tak psychosociale begeleiding van Free Hands vzw enkel nog werken rond sensibilisering en het organiseren van infomomenten inzake mentale gezondheid, welzijn en familiale aangelegenheden onder de vorm van workshops en lezingen.

 

De huidige cliëntenpopulatie wordt overgedragen naar psychosociaal centrum Al Miezaan waar de takverantwoordelijke van de dienst Psychosociale Begeleiding van Free Hands dezelfde verantwoordelijkheden opneemt. Het gaat om een professionele en vertrouwelijke samenwerking tussen beide organisaties die in de toekomst op elkaars vertrouwen en hulp kunnen rekenen. De aanvragen via de website van Free Hands vzw zullen ook automatisch, beveiligd en vertrouwelijk worden doorgestuurd naar de verantwoordelijke binnen het psychosociaal centrum Al Miezaan.

 

Al Miezaan staat in het Arabisch voor evenwicht. Een mens moet evenwicht zien te vinden tussen het sociale, individuele, spirituele, lichamelijke en geestelijke. Psychosociaal centrum Al Miezaan is een hulpverleningsinstantie waar professionele islamitische hulpverlening en dialoog centraal staan.

 

Bij Al Miezaan biedt Sheikh Sulayman van Ael in samenwerking met erkende psychologische consulenten en familiaal bemiddelaars de volgende begeleidingsvormen: 

 

1. E.H.B.H: Eerste Hulp Bij Huwelijksproblemen.

 Al Miezaan maakt een onderscheid tussen drie fases: 

• Voor het huwelijk:

Voorhuwelijkse counseling (fiqh van het huwelijk, communicatie, conflicthantering en ‘wensen en verwachtingen’)

 

• Tijdens het huwelijk

Partnerrelatietherapie wanneer er sprake is van een moeizame of problematische relatie.

 

• Na huwelijkse problemen:

Als een scheiding niet te vermijden is. Dit gedeelte wordt opgenomen door een erkend bemiddelaar in familiezaken die eveneens de vereffening en verdeling van goederen en regelingen rond ouderschap in samenspraak met de partners treft. Deze akkoorden worden gehomologeerd bij de familierechter.

2. Begeleiding rond levensvragen en psychosociale problemen

3. Problematische opvoedingssituaties

  

Deze begeleiding kan, afhankelijk van de context van het probleem, variëren van aard, duur en intensiteit.

Voor meer info, mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Lees 3885 keer

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.