Get the job Done

Solliciteren is vaak moeilijk en een behoorlijk intensieve klus. Hierbij is de nodige tijd en aandacht vereist, je moet de werkgever er immers van overtuigen dat jij degene bent die hij/zij zoekt.

Een vacature vinden

Je wil aan de slag als net afgestudeerde of je bent toe aan een nieuwe uitdaging en dit zo snel mogelijk. Hoe vind je de juiste vacature?

Beantwoord voor uzelf eerst volgende vragen:

 • In welke sector wil je werken?
 • Welke functies wens je uit te voeren?
 • In welke regio wens je te werken?
 • Hoeveel wens je te verdienen?
 • Waar zie je jezelf over 3 jaar en over 10 jaar?

Bezoek na het beantwoorden van bovenstaande vragen zo veel mogelijk jobsites, bijvoorbeeld Stepstone. Er zijn heel wat jobsites die tal van vacatures publiceren, soms beperken deze sites zich tot een bepaalde sector of tot een bepaalde regio. Zoek op basis van jouw persoonlijke interesse uw favoriete websites. Sla deze ook op op uw computer en schrijf u in op deze sites.

Soms plaatsen bedrijven ook vacatures op hun eigen website. Indien je weet in welke sector je wenst te werken kan je enkele interessante bedrijven opzoeken waarvoor je wenst te werken. Laat je zeker niet tegenhouden om spontaan te solliciteren indien een bedrijf je interesseert en geen vacatures biedt op dat ogenblik.

Bezoek zo veel mogelijk jobbeurzen. Op een beurs kan je ook altijd extra info inwinnen met betrekking tot het bedrijf en soms meteen een afspraak maken voor een sollicitatiegesprek.

Tot slot bezorg je je cv best ook aan zoveel mogelijk uitzendkantoren en selectiekantoren. Het verschil tussen een uitzendkantoor en een selectiekantoor is dat een uitzendkantoor je werkgever wordt terwijl een selectiekantoor je doorverwijst naar de werkgever indien er een match is.

Vergeet zeker niet om netwerksites zoals Facebook, Twitter maar vooral LinkedIn in te schakelen. Zo breng je op korte termijn een grote groep mensen op de hoogte van het feit dat je op zoek bent naar een job.  

Een CV maken

Een CV is een middel om informatie over jezelf op een doelgerichte manier te presenteren. Op basis van je cv beslist de werkgever of je al dan niet wordt uitgenodigd op een gesprek, kortom het is je visitekaartje.

Afhankelijk van de job waarnaar je solliciteert kan je cv andere rubrieken of hoofdthema’s bevatten. Let er wel op dat je cv niet langer wordt dan 2 pagina’s. Enkele tips per rubriek:

Persoonlijke gegevens of personalia:

Begin met het vermelden van je contactgegevens: naam, adres, telefoonnummer, e-mail. Vermeld daarna pas de andere persoonlijke informatie: geboortedatum en - plaats, nationaliteit, rijbewijs/eigen wagen, eventueel burgerlijke staat,…

Studies en opleidingen

Vermeld je hoogst behaalde graad (lager, middelbaar, hoger onderwijs…). Maak duidelijk dat je een diploma behaald hebt. Is dit niet zo, dan vermeld je tot welk studiejaar je school gevolgd hebt. Noteer ook andere relevante opleidingen: volwassenenonderwijs, avondschool, bijscholingen…

Ervaring

Lijst al je ervaringen op, zowel je voorgaande jobs als stages en vakantie- of studentenwerk. Vergeet in deze rubriek zeker niet om ook je ervaringen als vrijwilliger te vermelden, deze kunnen ook relevant zijn.

Vermeld de periode, het bedrijf, je functie en omschrijf je taken als ze relevant zijn. Hierdoor kan een werkgever sneller inschatten of je de juiste ervaring hebt voor de job.

Heb je al heel veel jobs gedaan? (interims, andere...) Dan bestaat de kans dat een werkgever denkt dat je geen werk kan houden. Probeer in dit geval gelijkaardige ervaringen te clusteren.

Heb je een lange periode niet gewerkt? Lieg hier niet over! Heb je voor je kinderen gezorgd? Ben je ziek geweest? Ben je op reis geweest? Heb je moeten zoeken naar de volgende stap in je carrière? Vul de leegte in je cv op met die informatie. Maar denk eraan dat je jezelf moet verkopen, dus vermeld het op een positieve manier.

Talenkennis

Voeg dit enkel maar vooral toe als je meerdere talen kent. Je kan het niveau van je talenkennis opdelen in begrijpen, spreken en schrijven. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat je beter Frans spreekt dan dat je het schrijft, of dat je Engels heel goed begrijpt, maar niet zo vlot spreekt. Geef je talenkennis aan aan de hand van een graad, bvb het Nederlands is je moedertaal en krijgt dus 5 sterren het Engels dat je zeer goed kan spreken krijgt dan 4 sterren…

Computerkennis

Vermeld duidelijk met welke specifieke programma's of toepassingen je kan werken.

Vaardigheden

Beschrijf jezelf aan de hand van 4 zinnen waarin je jezelf verkoopt door die competenties te benadrukken die relevant zijn voor de job waarnaar je solliciteert. Onderbouw deze vaardigheden met concrete voorbeelden en feiten.

Talen- en computerkennis kunnen ook onder deze rubriek terecht.

Hobby’s

Vermeld enkel je hobby’s die relevant zijn voor de job, of een meerwaarde kunnen betekenen. Verzin geen hobby’s, lieg nooit op je cv!

Bijvoorbeeld:

 • een jonge opvoedster die vrijwilligerswerk doet bij personen met een handicap
 • een automecanicien die in zijn vrije tijd autowrakken opkoopt en volledig restaureert
 • een klusjesman die zijn huis heeft gerenoveerd

Referenties

Referenties zijn mensen waar jij voor gewerkt hebt en waar een toekomstige werkgever contact mee kan opnemen als hij meer over jou te weten wil komen. Vermeld de functie van deze persoon, zijn telefoonnummer én het bedrijf waar hij werkt. Zorg er voor dat je enkel referenties noteert die positief zijn en een meerwaarde betekenen voor je sollicitatie. Vraag hen ook altijd op voorhand of ze akkoord zijn dat je hen vermeldt in je cv. De vereniging waar jij zeer actief bent kan ook een referentie zijn!

Opgelet!

Heb je verschillende jobs waarnaar je solliciteert? Zorg dan telkens voor een aangepast cv.

Verander de rubrieken van plaats. Wordt in de vacature vooral de nadruk gelegd op diploma’s, vermeld deze rubriek dan voor je werkervaring. Heb je niet de juiste studie gevolgd, maar wel een aantal jaar werkervaring in een gelijkaardige job, vermeld dan eerst de werkervaring en daarna pas je opleiding.

Voeg informatie toe. Solliciteer je naar een creatieve functie, dan kan je bijvoorbeeld een portfolio maken, een link naar je eigen website doorsturen…

Schrijfstijl

Een beknopt en overzichtelijk cv vraagt heldere, frisse en concrete taal. Tips:

 • Vermijd de woorden ‘men’ en ‘worden’. Gebruik enkel actieve zinnen, en korte, dynamische omschrijvingen. Bijvoorbeeld ‘ik werkte als…’ en niet ‘ik werd tewerkgesteld als…’
 • Zorg ervoor dat je niet vervalt in jargon. Bijvoorbeeld bij de taakomschrijving van vorige jobs.
 • Plaats hoofdletters en leestekens waar dit nodig is.
 • Vermijd taalfouten of ongebruikelijke afkortingen.
 • Laat je cv nalezen door iemand anders.

Laat je CV nalezen

Laat zeker je CV nalezen! Dit is een zeer belangrijke tip.


Maak uw cv op en stuur deze per e-mail door naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. u krijgt na 1 week uw cv teruggestuurd met enkele bemerkingen.


Let er wel op dat u in uw e-mail aangeeft of dit een cv is voor een spontane sollicitatie of een cv voor een specifieke vacature.